کتاب ” رشد اقتصادی ” توسط باررو (Robert J. Barro) و مارتین (Xavier sala-i-Martin) نوشته شده است. بارو استاد اقتصاد در دانشگاه هاروارد است و در میان اقتصاددانان شناخته شده تر است. مارتین نیز استاد دانشگاه کلمبیا است.
به علت اینکه رشد اقتصادی را افزایش تولید سرانه یک کشور تعریف میکنند، رشد اقتصادی مفهومی با اهمیت در ادبیات اقتصادی دارد. چرا که افزایش آن به معنی بیشتر شدن نسبی رفاه یک کشور و کاهش آن به معنی کمتر شدن رفاه آن کشور است. به همین دلیل دولتها تلاش میکنند شرایطی فراهم کنند تا مسیر رشد اقتصادی کشورشان هموار شود. اگر چه در این راه مشکلات و چالشهای مخصوص به خود را دارد.
این کتاب بر خلاف نام خود، در واقع یک کتاب کلان محسوب می شود. سر فصل های این کتاب مشابه کتاب های کلان بوده و باید آن را در زمره ی این دسته از منابع اقتصادی گنجاند.
کتاب ” رشد اقتصادی ” بارو جزو کتابهای تخصصیتر در زمینه اقتصاد کلان محسوب میشود و در دانشگاههای ایران در مقطع کارشناسی ارشد تدریس میشود.
این کتاب بیشتر در مفهوم رشد اقتصادی متمرکز شده و مباحث آن بر پایهی رشد نوشته شده است. همچنین مدلهای مختلف رشد را بررسی میکند و چالشهای موجود در هر مدل را شناسایی میکند.
بحث در این کتاب با معرفی واژه رشد در اقتصاد شروع میشود. سپس اهمیت بررسی رشد اقتصادی در یک کشور را بررسی میکند. مدلهای رشد سولو و رشد رمزی مدلهای پایهای و مهمی به حساب میآیند که امروزه با پیچیدهتر شدن مدلهای رشد برای هر چه کاربردیتر شدن آن تحقیقات وسیعی انجام شده است.
نویسندگان نظریات نئوکلاسیک و همچنین نظریات جدید رشد را مورد بررسی قرار میدهند. تأکید عمده کتاب بر نتایج تجربی و نحوه رابطه مباحث نظری با دادهها و مدارک قرار دارد. نویسندگان کتاب بازنگریهای بسیاری در ویرایش دوم کتاب صورت دادهاند و زمینههای متعددی را که در برگیرنده پژوهشهای اخیر نیز است به آن افزودهاند.
کتاب پس از معرفی اولیه مباحث رشد اقتصادی، نظریات نئوکلاسیک رشد را از دهه ۱۹۵۰ تا پس از دهه ۱۹۶۰ بررسی میکند و سپس به مدلها میپردازد. نظریه رشد درونزا، مدلهای فرآیند تکنولوژیک درونزا و تعیین درونزای عرضه کار و جمعیت چارچوبهای دیگر مباحث کتاب به شمار میروند. یکی دیگر از مباحث کتاب کاربرد چارچوب حسابداری رشد در مدلهای رشد درونزاست. تحلیل تجربی رشد اقتصادی در یک مجموعه گسترده از کشورها از سال ۱۹۶۰ تا سال ۲۰۰۰ نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
این کتاب به علاقهمندان اقتصاد، به خصوص علاقهمندان در حوزه کلان توصیه میشود.
فهرست عناوین کتاب:
مقدمه
۱- مدلهای رشد با نرخ پسانداز برونزا (بررسی مدل رشد سولو)
۲- مدلهای رشد با بهینهسازی مصرفکننده (بررسی مدل رشد رمزی)
۳- مباحث اضافی در مدل رشد رمزی
۴- مدل یک بخشی رشد درونزا
۵- مدل دو بخشی رشد درونزا (با تاکید بر سرمایه انسانی)
۶- تغییرات تکنولوژی (۱)
۷- تغییرات تکنولوژی (۲)
۸- انتشار تکنولوژی
۹- عرضه کار و جمعیت
۱۰- حسابداری رشد
۱۱- بررسی تجربی دادههای منطقهای
۱۲- بررسی تجربی دادههای مقطعی کشورها
نام کتاب: Economic Growth by Barro and Sala-i-Martin
ویرایش: دوم
تعداد صفحات: ۶۷۳ صفحه